penaja utama

23 June 2010

RONDANG DAGING

malam tadi tak tau nak masak apa...
belek2 dalam esbok ada daging,pikir pulak nak masak apa...
tengok dalam almari,ada kerisik lagi lebih buat hari tu...
ingat dah lama tak makan rendang daging...
papa cakap ok gak,tp nk rendang merah...
tengok bahan2 semua pun ada...
maka jadi la rondang daging den...
teringat pulak,kalau time raya mak buat lomang...
sodap pulak cicah ngan rondang ni...
nak resepi?meh kaklong bagi...



bahan-bahan;

1 kilo daging-potong kecil
2 helai daun kunyit-dimayang halus
santan pekat-sebiji kelapa
15-20 biji cili api*
10 tangkai cili kering*
1 in. kunyit hidup*
1 in.lengkuas*
2-3 batang serai*
4-5 sudu besar kerisik
asam keping
garam secukup rasa

bahan yang bertanda * dikisar halus.

cara-cara
kecut kan dagung dengan bahan-bahan yang dikisar tadi,
biarkan kering sedikit,masukkan santan,
tunggu agak pekat,masukkan garam,asam keping dan kerisik,
akhir sekali masuk daun kunyit tadi,kacau rata..
taraaaa..siap...

12 comments:

  1. pos ke lembah sikit...






    psst... smlm kite msk gulai ikn tenggiri campo sawi jeruk.....

    ReplyDelete
  2. kakngah:

    tak dapek nk pos,dtg sini yo..

    kalong pun dh lamo tak ngulai sawi joruk tuh...
    nti nk buek la...
    miaahhhahhh..!

    ReplyDelete
  3. my feberet tuh.. love rendang so much!

    tak kira la rendang tu asal daripada mana....

    meleleh dh ni.. hu3

    ReplyDelete
  4. leiza:
    tunggu apa lagi..
    layannnnn...
    he3

    ReplyDelete
  5. kak, kita memang tak pandai nak masak, apa lagi nak masak rendang.tapi kita pandai makan je.huhuhu

    ReplyDelete
  6. tak pe..belajar sikit2..
    tak jadi hari ni...
    sok2 cuba lagi ...
    nti pandai la tu...

    ReplyDelete
  7. long..sodap nampak eh rondang yo.. :P meh nak tuka dengan penkek bolej ko?

    ReplyDelete
  8. haritu kan, orang dopan umah akak ni nobang pokok nior. Akak mintak daun mudo e buek kotupek. Lopeh tu kono la buek rondang daging pulak. Umangai.. raso macam rayo.
    rugilah tak snap gambar. kalau tak gerenti air kaklong meleleh..

    ReplyDelete
  9. kakpah:

    yo la kak pah,kak long groma makan ketupek,tp ngn kuah kacang...
    rondang groma ngn lomang...

    tapi yg pakar nganyam kelonsong ketupek sapo laie,kak ngah ar...
    kaklong ketupek satay tau la tu pun,tekial-kial nk nyudahan nyo...
    hehehekkk..!

    ReplyDelete
  10. saya 'cekau' resepi yo...pernah makan rendang kakngah je...hihih

    ReplyDelete
  11. ADA:

    cokau la da...
    sok2 kaklong buleh lak ngaso rondsng ada lak..:)

    ReplyDelete