penaja utama

21 November 2011

yang pernah...

masa dulu2,hidup kami sekeluarga adik beradik susah..
tapi tak lah sampai tak makan...
masih ada rezeki untuk kami adik beradik...
tapi tak ada dulu..
tak ada lah sekarang kan?
bila semuanya yang lama2,menjadi kenangan...
kadang2,bila teringat..rasa rindu....
rasa benci pun ada..
tapi rasanya anak2 sekarang tak merasa semua ni...


pic~gugel.
dapur minyak tanah...

pernah masak guna dapur ni....



pic gugel.
pelita minyak

pernah juga guna,bila bangun pagi berjelaga hidung!
heheheh...


pic gugel.
lampu gasolin.

suka tengok kalau arwah abah sebuk mengepam nya....




pic gugel.
iron antik.

pernah guna...asyik mengumpul tempurung kelapa jer...
tapi suka bau kan baju yang digosok dengan iron ni,wangi ...!


pic gugel.
kukur kelapa...

tersangat lah tak suka bila time mak suruh kukur...
kalau sebijik tak kisah sangat lagi..kena dua tiga bijik...
muncung jer mengukur...
heheheh!!


ada sesiapa pernah merasa tak?
ke ada barang antik yang lain yang pernah digunakan?


sekian.







26 comments:

  1. saya sempat merasa semua tu makcik~~keh keh~~lagi advance~saya pernah merasa guna dapur kayu sebelum tukar gasolin/gas~

    ReplyDelete
  2. Semua yang di atas itu kakcik pernah menggunakannya. :)

    ReplyDelete
  3. ckLah lalui semua tu....


    Masa praktikum mengajar di Banting pun kami guna dapur macam tu di rumah sewa. :D

    ReplyDelete
  4. paling tak boleh lupa iron boghek tu hahaha....last skali mak bg org yg suka brg antik..

    kukur kelapa tu syok kan....time kenduri berlumba2 kukur muahahaha

    ReplyDelete
  5. kak long..yang akak tak meraso..dapur minyak tanah tu..sobab akak guno dapur kayu..yang lain tu samo lah..kalau ngukor tu..bilo nak buek rondang..mau meleleh air mato ngukor sensorang bulan poso pulak tu..

    ReplyDelete
  6. sy penah guna kukur kelapa tu...yg lain tu x ingat lak...sb kecik agi time tu....
    tapi, dapur kayu penah rasa...minum air rasa asap..kekeke....

    ReplyDelete
  7. Antara byk2, lampu minyak tanah, dapur minyak tanah and kukur kelapa pernah tersimpan dalam umah aku dulu. Kalau masak pakai dapur minyak tangak rasa minyak tanah jer lauk, tp sedap. Miss rasa tue.

    Inti kepala pkai kukur kelapa is the best taste.. nyam nyam...

    ReplyDelete
  8. zaman akan datang, cucu cucu kita pula akan paste gambar dalam blog gambar ipad, gambar samsung galaxy tab, gambar tv lcd---sebagai benda benda yang susah. :P

    ReplyDelete
  9. arwah mak pakai batu senggelan AKA batu giling...

    ReplyDelete
  10. senggelan lain..
    senggolan lain ...

    hitam taik idung guna lampu minyak tanah..

    ReplyDelete
  11. wah iron model tuh pun pernah guno yer dulu...papa mifz tak ponah meraso pakai model tuh...huhu

    ReplyDelete
  12. Semua tu saya merasa guna.

    Dapur minyak tanah yg baeek cap kupu2 hehehe

    ReplyDelete
  13. dulu mak sy guna dapur kayu api tue ja.. hehe

    ReplyDelete
  14. kakcik,
    same like me....heheheh!

    ReplyDelete
  15. mimi,
    kaklong nyo iron tu tah mano la gek ea tercampak ea..huhuhu!

    ReplyDelete
  16. kakerna,
    klu sebijik tak po kak,dibuek ea omak suh limo nam biji...meleleh air mato...heheheh!

    ReplyDelete
  17. aanie,
    tapi masak guna dapor kayu makanan nya sedap kan?

    ReplyDelete
  18. lizzie yasmin,
    klu inti skrg guna mesin..kesat jer rasa nya erk?

    ReplyDelete
  19. kakngah,

    kaklong cukup tak pandai nk guno natang tuhhh...heheheh!

    ReplyDelete
  20. papamifz,
    lahir zaman moden la tu...heheheh!

    ReplyDelete
  21. yb,

    masa dulu2 barang dapor yg terbaik adalah cap kupu2..heheheh!

    ReplyDelete
  22. sesedap rasa,
    masak guna dapo kayu lah paling sedap kannnn...

    ReplyDelete