penaja utama

23 February 2011

asap



gambar cilok dari googel...


jiran bawah ni,memang alim....
sembahyang,sehari dua kali...pagi dengan senja...
nak-nak hari selasa dengan jumaat...
aku tak marah...itu hak masing-masing....
kau dengan agama kau,aku dengan agama aku...
tapi aku rimas sangat dengan asap kau...
bau nya mengalakan asap rokok....
rimas...!
berkepul-kepul masuk bahagian dapur rumah aku ni....
aku yang tengah masak ni naik mual....
baunya melekat kat baju yang aku sidai tu...

tolong lahhhh.....!

33 comments:

  1. kak long, kita pun pernah kena tau.. kita kalau lepas subuh kita suka bukak pintu.. sebab kita suka angin pagi masuk umah.. pastu kita perasan tiap2 ari selasa pagi2 buta tu jiran kita ni bakar ape ntah dalam tong.. pastu siap bukak lagu agama die la.. sampai masuk asap dalam umah..

    satu hari tu, kita terus tutup pintu tapi terkuat pulak tutupnya.. kita tak sengaja.. die perasan agaknya.. pastu kita perasan die dah kurang sikit bakar-mwmbakar tu dan tak bertegur lagi dengan kita..

    ReplyDelete
  2. macam ni la bila duduk dengan masyarakat majmuk.jiran kita semua orang islam.alhamdulillah.tiada pembakaran berlaku.

    ReplyDelete
  3. fy pon mcm tu jgk..org bilik depan ni rjin benor membakor..da la time magrib mcm tu..kadang2 meremang jgk bulu roma..huhu

    ReplyDelete
  4. kalo time musim perayaan...tummm taaammmm bunyi mercunnn..naik tuli telinge kiteee kan..bergegar rumah...ishh...

    selamat pagi kak long

    ReplyDelete
  5. adat hidup berjiran kak..mcm tu la..kita kena banyak sabar ye kak..

    ReplyDelete
  6. Dedulu kala (11 thn sudah) ai pon penah kene gitu gak k.long. mmg x bleh nk buat apa la. mmg tetiap selasa + jumaat dia bukak kaset org 'ngaji' tu skali ngan asap kemenyan bagai. adoiiii...
    sib bek dpt umah skang ni xde jiran yg buat camtu lg. ada 2 family je pon kt blok tu. hehe...

    ReplyDelete
  7. jiran aku alimm
    malam2 jemaat tingtongtingtong loceng ..
    lamaa lepas tu.. agaknya loceng tu hilang.. dia dok pasang loceng alarm clock sebagai penggantinya...
    .
    migraine akak wehhh.....

    ReplyDelete
  8. mula2 dulu jiran saya camtula..bau menusuk masuk rumah....
    skrg agak eh ada yg menegur kot....dah xde dah

    ReplyDelete
  9. kekadang hantu dia singgah masuk dlam umah kita kan... :D hantu kak limah pun lari lintang pukang

    ReplyDelete
  10. letih kdg2 dgn jiran yg tak tau nk hormat jiran ni..

    ReplyDelete
  11. Teringat masa rumah lama emak dulu.

    Tingkat atas kiri.Dengan loceng dan bau-bauan.

    Tingkat bawah rumah, menumis mendealah yg mengembangkan tekak. Masa tu memang kena tahan nafas aje..


    Sekarang pulak..menahan hati kautkan tahi kucing jiran yg dok berak kat depan pagar rumah. Menahan hati jugak dengar anak2 diorang yg menghentak2 tangga tak kira waktu...

    Kena sabar ajelah kan kak long..nak buat camne..

    ReplyDelete
  12. soba yo lah kaklong,dah berjiran majmuk cam tu la...

    dah tau time membakar ea bilo, dah bakar... baru sidai kain baju tu

    ReplyDelete
  13. Nasib baik kawasan saya ni semau org Islam kecuali satu rumah tu aje. Itupun tak alim sangat rasanya hehehe

    ReplyDelete
  14. kakngah,
    yg dpn tu kureng sikit...!hehehe!!!

    ReplyDelete
  15. shaza,
    kaklong tak tahan bau nya....!
    kalau kita,buat silap sikit cpt jer dia tegur...klu dia buat dek jer...cisss!

    ReplyDelete
  16. amy,
    tu baru jer klong kena masa CNY ari tu...:((

    ReplyDelete
  17. AI,
    tu la pukul 5pg dah bunyi keset dia tu..sakit ati tul!

    ReplyDelete
  18. mimi,
    kita nak tegur segan kan?takut menyentuh sensetiviti ugama kan?

    ReplyDelete
  19. cikidong,
    tu antu usop...hahaha!!

    ReplyDelete
  20. reen,
    tu la pasal...kita ni hidup bejiran nak jaga ati masing2...tapi jaga ati dia jer la...ati kita dia tak peduli!

    ReplyDelete
  21. ibuintan,
    masaalah ea kak,rumah klong ni rumah flat,klu tak sidai baju cecopek lambek la koreng ea...huhuhu!!!

    ReplyDelete
  22. yb,
    kawasan yb tu tanah lot banglo...klu dia bakar pun kaw.rumah dia jer..kan? ?

    ReplyDelete
  23. dulu jiran kakpah orang tu gak. alim kan main. potang2 bozikir siap dongan bau-bauan. Osah nak tebelahak e.
    nasib baik dio jua ghumah e. orang kito boli. solain daripado monyamak satu rumah, kono panggil ustad untuk menonangkan jin2 yang dah kohilangan tuan.

    ReplyDelete
  24. kakpah,
    jin ea memang kuek kak...tapi dia tak tau kekuasaan Allah...dah kono baru tau kan...?

    ReplyDelete
  25. Assalam..

    Rasa serik bila mengenangkan saat berjiran dgn mrk ini..baca pengalaman di sini -->

    http://ozzy2u.blogspot.com/2010/05/43-peristiwa-di-rumah-sewa.html

    ReplyDelete
  26. w'slm...
    yer betul..

    ooo..dulu saya ada baca:))

    ReplyDelete
  27. kak long..akak sampai tak boleh bukak pintu..poning bau e..
    tapi tutup pintu tingkap pun ado yo bau e..tah colah mano masuk e..
    boto2 sebelah gumah pulak tu..

    ReplyDelete