penaja utama

20 October 2010

FUHHH...SEBAIK....!

salam...


punya la gabra....
memula-mula malam isnin demam mengigil-gigil....
siap dengan sengal2 tulang,sakit pinggang....nak bangun pun tk boleh...
kak yien balik sekolah,dia yg layan bebudak ni....
tak boleh tahan lagi....
malam pegi klinik.....
kena sejarum painkiler....
alhmdulillah...bepeluh sekejap.....
pastu tengah malam,kena balik...
aduhsss....
pukul 1opagi cam tu...
tengok2 ada bintik-bintik merah kat kaki..kat tangan sikit jer...
alamak denggi ke?
dah takut ni....
call en.papa bagi tau...
mintak dia hantar pergi sepital pulak....
dia tengah kerja,jap lagi abis keje dia cuba mintak balik...
alhamdulillah dapat gak dia meloloskan diri...
kalau tak pandai sendiri la nak hidup.....

kat hospital,sibaik tak ramai orang,
chek2 nasib baik bukan denggi...
doc cakap campak...
puhhh...legaaaa...
tapi kaklong pernah kena dulu,masa sikakak tu kecik2 dulu
orang cakap kena sekali jer seumur hidup.....betul ke?
nak kena tanya dr singa ni...
hihihi...


dr. soh stop BF dania,takut menjangkit...
dr. tu pun heran umor 1thn 3bln pun masih BF
hihihihi....
memula ok jer dia bagi susu botol...
bila tido malam dia start nangis....nak BF gak
puas bagi botol,dia tak nak...
pujuk macam mana la,dia tetap nangis...
adeehhh...!
dah la kaklong sakit2 satu badan...
dengan badan panas lagi
dania2,cam no la mama nak stop an ni...
mak call pagi tadi tanya macam mana dania?
cite la ngn mak,mak ckp bagi je la haiii...kesian pulak...
ermm yer la mak...

hari ni masih sakit2 lagi,cuma kat bahagian betis ni,
lengoh2 jer rasa nya....
tapi tetap kuat kan semangat...
kalau tak sapa la nak buat keje2 kat umah ni...
selagi ada nyawa dan kudrat ni.....


*alhamdulillah..haziq pun dah sihat,dah pegi sekolah pun dia hari ni...

17 comments:

  1. salam kak long..sian kak long..domam rupo e..kalau campak minum air kelapo banyak2 kak long biar habih kluar sumo e..orang kato campak akan berulang kalau tak abih kluar..
    Boto kato dr.tu kak long..kalau boleh jangan nyusukan dania..kalau budak jangkit lagi terok nanti..mau kak long tak tidur malam..
    Swlamat berihat kak long..semoga kak long cepat baik..

    ReplyDelete
  2. kakerna,
    timo kasih kak...
    pueh dah kak tak bagi dio melalak...abih cam no...!

    ReplyDelete
  3. oo..domam campak adik kito ni yo..akak kan kaklong,semuo jenis campak akak dah kono,yg last sekali campak air tu..fuuuh,sakit bukan kepalang,maso tu akak tgh BF anak yg no 5.tapi kuaso ALLAH..anak tu tak menjangkit pun..takpolah kaklong..bagi yo lah..kesian pulak kan..tawakkal lah pd Dio..mohon jgn anak tu menjangkit.

    ReplyDelete
  4. kakanim,
    iyo la kak..doa2 an la yo..insyallah kan...

    ReplyDelete
  5. nak BF... nak BF..
    muahahaha!!!

    ReplyDelete
  6. kakngah,
    hampeh tol..hehehehe...

    ReplyDelete
  7. sian kak long,
    moga copek sombuh.. banyak an minum air klapo mudo bubuh seketul garam jantan

    ReplyDelete
  8. Alahai..

    semoga cepat sembuh kak long..

    Orang tua2 kata minum air kelapa muda.. Tak taulah ok ke tak..

    ReplyDelete
  9. semoga cepat sembuh kak.kalau ada air zam-zam adalah lebih baik....
    meh le dtg umah, ada setong lagi ni.jenuh nak perabis.

    ReplyDelete
  10. tapi kann...
    kalau dah duduk setumah tu...
    sure jangkit lah...sebab jangkit tru rembesan (eceh...bahasa aku!!)air liur/bersin napas...
    tak boleh nak elak...except hantor ko balik kampung sorang2!
    bagi nenen..pada aku boleh ahjeee... sebab akak ko kan dah cucuk for MMR taim umur satu tahun kan??!! dah ada vaksin campak kat situ!
    dan...
    tu pun tak proven campak...
    ada banyak virus yang rash dia macam campak...!!

    ReplyDelete
  11. ibuintan,
    timo kasih kak...


    reen,
    memang air kelapa lah yg terbaik...



    syida,
    ko le anta kat kaklong..hehehe


    dr singa,
    tq 4 your info...hehehehe

    ReplyDelete
  12. dah tetuo pun kono campak kaklong? Dah elok ko..

    ReplyDelete
  13. isk...sib bek campak (dari kene denggi) risau ooo. tp tuler, kalau demam campak ni sakit giler badan. cam tulang mereput. syian dak kecik tu. nak pek jugak. x puas dia minum botol..hehe

    get well soon kak long..!

    ReplyDelete
  14. betula sekali seumur hidup
    tapi dia ada dua jenis... dua dua sekali seumur hidup..carik air kelapa

    ReplyDelete