penaja utama

12 December 2011

masak,masak dan masak....




hari ini selangor bercuti,cuti sempena Hari Keputeraan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor,semalam...
tapi papa bekerja,sebab dia bekerja area KL..pagi tadi sewaktu pergi kerja,kaklong siap perli dia.."tengok orang semua cuti,senyap jer..belom ada yang bangun...." menjeling dia kat kaklong..kehkehkehkeh!

cuti sekolah ni,kaklong belom ada nak kemana-mana,tapi cadangan tu dah ada,tunggu kakyien abis SPM,esok last paper...tapi mungkin hujung bulan ni baru dapat bergerak,sempena cuti krismas....
sambil tu boleh cari persiapan sekolah untuk haziq,baju sekolah sehelai pun belom beli lagi ni...huhuhu!
tapi tak per tahun depan haziq seorang jer yang bersekolah,buku tulis sekolahnya kaklong dah beli dah...beres satu pekara...

bila duk rumah jer ni,kaklong merajin-rajin kan diri masak memasak...ada yang sempat ambil gambar, ada yang tak sempat..dah abis licin dikerjakan...tak per janji anak2 suka...

gulai ayam + rebung
bila dah sudah makan..lokek yo bau robong kek tangan...heheheh!

pajeri nenas..
tapi bukan nenas serawak yer..
nenas serawak tu kaklong makan macam tu jer,cicah rojak mak be...
hehehehe!

lepat labu 
beli sebijik labu,separuh kaklong buat pengat
tapi gambarnya tak sempat nak ambil..licin...!
heheheh!
perghhh...percubaan pertama kaklong,menjadi...
makan panas2 masa malam gerhana bulan malam hari tu...






23 comments:

  1. Bestnya gulai rebung tu. Lepat labu pun best, dulu arwah mak kakcik selalu buat. :(

    ReplyDelete
  2. tak penah makan lepat labu..best ke?

    saya suka lepat ubi..

    ReplyDelete
  3. Kak long, baru semalam kita masak gulai rebung dgn poghut.. Rebung tu bau mmg melekat satu rumah tapi sodap..

    ReplyDelete
  4. hari2 tolan ghuti...
    huhuhuhu!!!

    ReplyDelete
  5. lamo boto akak tak menggulai ni kaklong.anak2 semua poi holiday tinggal an omak ayah ee honeymoon..dah tuo lah kaklong..tak ghoti pulak nak berhoneymoon..hahaha

    ReplyDelete
  6. kekeke..nanti hari wilayah, kl lak cuti..selangor lak jeles..hehehe...

    kakyien amik aliran apa kaklong? adik sy dah lama dah habis spm...

    ReplyDelete
  7. den sorg yo kak makan rebung...
    yg lain2 tak suka..busuk katanya hahaha....
    kalo terasa nak makan beli jela sket kat kodai

    ReplyDelete
  8. kakyien belum habih pekso lai kaklong..
    Anak kakpah dah sominggu habih. Dah naik bosan duk rumah haha..

    ReplyDelete
  9. kakcik,
    percubaan pertama kaklong tu,sedap sngt lepat labu tu,lepas ni harus buat.

    ReplyDelete
  10. yan,
    nanti try,pasti tak mengecewakan...

    ReplyDelete
  11. shaza,
    sodapkan..nak2 robung manih..perghhh!

    ReplyDelete
  12. kakngah,
    org dlm pantang,cam tu lah..sok dah abih,tolan la apo yo..heheheh!

    ReplyDelete
  13. anymz,
    kak,sesekali poie lah kak,anak2 dah bosa laie sonang nak berhoneymoon..hehehe!

    ReplyDelete
  14. aanie,
    ERT..tu paper last skli,..huhuhu!

    ReplyDelete
  15. mimi,
    yg bona ea kaklong ngn abg yg makan robung tu,sbb tu kaklong campo ngn ayam,anak2 buleh makan ayam tu...hehehe!

    ReplyDelete
  16. ibundo,
    lom kak,ERT memang paper last,tu pun dio dah boring duk rumah...heheheh!

    ReplyDelete
  17. lepat labu tu lama tak jumpa da...:)

    ReplyDelete
  18. kak long..lepat labu tu yan gdiidam dek kak ngah tu kan..
    nampak pajeri noneh tu terliur kak long.

    ReplyDelete
  19. Tak pernah jumpa lepat labu seumur hidup. Rebung? Saya tak suka makan sebab nanti tangan berbau! haha

    ReplyDelete
  20. gedek!
    mesti uncle tak pernah jumpa ni..hahahah!

    ReplyDelete
  21. wah rajin yer kak long nih..hantar la sikit ha..

    ReplyDelete