penaja utama

28 October 2011

puding roti karemal

sekejap jer dah penghujung bulan oktober,pejam celik pejam celik lagi 2 bulan dah nak masuk tahun baru....
sekejap je kan?usia semakin bertambah,amalan?ermmm...sendiri mau ingat lahhh...~heheheh~

blog kaklong ni,tak menarik macam blog2 ko orang semua,sebab tak ada tali nak 'menarik' nya pun...
cuma cerita-cerita bodoh jer yang nak dikongsi...kalau sudi nak baca,baca lah...kalau tak sudi kaklong nak buek cam no...huhuhuhu!

ehhh...menghraban lak kau ni kaklong....
heheheh!

sebanarnya nak cerita pasal makan lagi...masak dan makan,masak dan makan..tu yo lah kojo ea....
kaklong tak lah seteror mana memasak,tapi sejak dah terjebak dalam dunia siber ni kaklong suka mencuba sesuatu yang baru,maksud kaklong masakan la...pada hal orang lain dah lama tahu....kau baru nak terhegeh-hegeh kaklong...heheheh!!
kaklong lebih gemar mencuba desert,sebab terlalu mudah nak membuatnya..lagi pun anak2 kaklong memang pengemar desert,lebih2 lagi si haziq tu,selalunya dia lah yang tukang mengabiskan nya..:)

hari tu kaklong try satu desert ni....

Puding Roti Karamel....


1st time buat sangat sedap...dulu ada gak buat karamel telur tu,tapi kaklong tak berapa suka la,sebab ada bau hanyir telur tu,tapi yang ni,tak ada bau telur..lebut jer membelai tekak...
sihaziq makan,setegah loyang jer dia sorang...huhuhu!!

nak resepi?
kaklong bagi jer lah,saje nak penuh kan wall blog ni heheheh!

bahan2.
3SB.gula~dijadikan gula hangus
*4kpg roti putih~kaklong guna roti gardenia.
*3bj telur~kaklong buang punat nya(supaya hilang bau hanyir telur)
*2cw.air suam
*1cw.susu pekat(boleh kurang kan klu tak mahu manis sangat)
*1st.esen vanilla.

cara2,
1.masak gula dalam loyang sehingga hangus~ketepikan,biar dia sejuk sekejap.
2.panaskan kukus...
3.bahan2 yang bertanda *,kalau ikut kaklong blend jer sekali.
4.tuang bahan yg telah diblend  kedalam loyang tadi.
5.kukus 40-60minit(tutup loyang dengan kain atau alaminuim foil)
6.tunggu sejuk baru ditelengakupkan.

*simpan dalam peti sejuk lagi nikmat bila dimakan!




25 comments:

  1. sedap nyaaaaa! hehehe saya punggg pernah gak buat :D

    ReplyDelete
  2. meh nak raso puding kaklong lak.ado lai tak tu?..hehe

    ReplyDelete
  3. Ibu Yusuf pun dah cuba buat.. puding karamel yg sesuai utk mereka yg tak suka bau telur.. :D

    ReplyDelete
  4. Selalu kakcik buat puding karamel tanpa roti, nanti boleh cuba pulak resepi kaklong ni. Terima kasih kaklong. :)

    ReplyDelete
  5. nampak sedap benor tu long...



    .

    ReplyDelete
  6. saya ble makan sepotong je makcik~~kolestrol tinggi sangat~hu~~

    ReplyDelete
  7. org dah lama tak buat puding roti karamel. ala2 cheese kek pun ada..

    ReplyDelete
  8. long...
    den yg amatur ni nak tanya..


    "*3bj telur~kaklong buang punat nya(supaya hilang bau hanyir telur)
    "


    punat tu amondo ea long?

    ReplyDelete
  9. oo kalau yg ni x penah mkn lg..biasa mkn yg karamel telur tu..tapi rupa dia mcam sama je kan...

    punat telur tu yg mano?

    ReplyDelete
  10. kak long..akak pun samo..suko mencubo .macam2 yang akak dah cubo..cumo kadang yo akak ceriot kek sini..sobab akak tak pandai nak menghias2 nak ambik gambar..
    tapi memang licin dah kono makan dek hero2 kek rumah akak ni..

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Peberet si Along ni kak. Bulan posa hari tu hari2 dia nak beli. Harga sekeping RM2.50 ! Nak buat tak sempat2..


    Kak Long panggil punat eh.. belah2 saya panggil pusat telur..

    ReplyDelete
  13. zefa,
    kaklong pun tgk kat blog zefa,
    tq zefa!

    ReplyDelete
  14. tasekM,
    kau nampak jer,makan penah?heheheh~

    ReplyDelete
  15. kakngah,
    buek!sok lamo cuti makan yg bukan2 ni...heheheh!

    ReplyDelete
  16. ::ini belog saya . cinta hati saya::,
    dah biasa makan eh?
    :)

    ReplyDelete
  17. mimi,
    kaklong dah email,dapek x?

    ReplyDelete
  18. aanie,
    ha ah..

    cuba aanie pecah kan telur tu,tengok kat tepi telur kuning tu,kan ada macam bertali pastu ada bulat2 sikit..ada org panggil mata telur..tu yg buat hanyir..

    ReplyDelete
  19. reen,
    ibunya tak ada masa nak buat kan..beli jer lagi senang..heheheh!

    ReplyDelete